Električni pogonski sklop pri viličarjih

Električno gnani stroji imajo v primerjavi z njihovimi sorodniki z motorjem na notranje zgorevanje kar nekaj bistvenih prednosti. Pustimo to, da potrebuje električni motor bistveno manj oziroma praktično nič vzdrževanja, kar je že skoraj samoumevno. Glavne prednosti za električni motor oziroma pogonski sklop so predvsem v temu, da ima električni motor skoraj maksimalen navor že pri minimalnih obratih. Zelo enostavno se ga da tudi kontrolirati, tako da je s tem zelo olajšano speljevanje in zaviranje stroja. Po drugi strani pa je zaradi take kontrole možno tudi bolj fino premikanje vozila za majhne korake. 

V primeru vožnje po klancu navzdol lahko z elektro motorjem izvedemo tudi rekuperativno zaviranje, ki omogoča shranjevanje energije zaviranja nazaj v akumulator. Zato so električno gnani stroji tudi bistveno bolj varčni. Nenazadnje pa je tu še skrb za okolje. Z električno gnanimi stroji v okolje ne izpuščamo škodljivih in toplogrednih plinov, kar je še dodatna prednost, ki jo imajo električni viličarji.

Zato je kvalitetni Indos viličar električnega tipa zelo priljubljen pri skladiščnikih po vsem svetu. Indos viličar je namenjen vrhunski zmogljivosti. V svojem prodajnem programu ima Indos zelo široko paleto vozil, med katerimi prevladujejo električni viličarji za notranjo uporabo. Kljub temu pa se lahko električni viličarji uporabljajo tudi v zunanjih prostorih, kjer ponujajo predvsem večje udobje, sploh v primerjavi s starejšimi viličarji na dizel pogon. 

S hidrostatskim pogonom, gnanim na električni motor, je vsak Indos viličar kos še tako zahtevnim nalogam, ki jih je potrebno opraviti v sodobnih skladiščih. Da pa ne bi s tem delali škode ostalim tipom vozil, naj povem, da so pri uporabi v zunanjih pogojih z neravno podlago precej bolj primerni terenski viličarji na dizel pogon. Take vrste viličarjev imajo predvsem v lesni industriji, kjer je treba skladiščiti večje količine surovega lesa.

You may also like...