Patentna prijava je pravni postopek, ki se ga je potrebno lotiti premišljeno

Če ima nekdo zelo dobro idejo, ki jo realizira z novodobno in koristno napravo, ki je še ni na tržišču, je potrebno takšen izum ustrezno zaščititi. Temu pravimo patent in se nanaša na določeno področje tehnike, na katerega se ta izum nanaša. Še predno je izum javno razkrit, ga je potrebno prijaviti pristojnemu uradu. Prijava patenta mora biti sestavljena na takšen način, da je obseg zaščite čim bolj širok in da ne posega v pravice drugih že patentiranih izumov. 

 

Ker izumov in patentov ravno ne prijavljamo vsak dan, je koristno, da se za sestavljanje patentne prijave obrnemo na ustrezne strokovnjake oziroma patentne zastopnike. Prijava patenta bo v tem primeru zagotovo strokovno izpeljana, saj so za to potrebna predvsem znanja s področja tehnike, kot tudi izkušnje in znanje s področja zaščite industrijske lastnine. Ker je postopek tudi zelo strog, vam svetujemo, da se ga strateško lotite.

 

Kršitev blagovne znamke je lahko tudi nezavedna

 

Kadar želimo nek naš izdelek prodajati na tržišču, je zagotovo naš prvi cilj, da postane izdelek prepoznaven in na ta način tudi čim bolje prodajan. Zato ga opremimo z ustreznim logotipom, besedno zvezo ali sloganom, ki nam bo pomagal, da postanemo prepoznavni. Seveda pa se je pred tem potrebno temeljito pozanimati ali je morda naš logotip že zavarovan kot blagovna znamka. Kršitev blagovne znamke namreč predstavlja neupravičeno uporabo vsakršnega simbola že zavarovane blagovne znamke.

Ker je danes na tržišču ogromno različnih blagovnih znamk, je vsekakor priporočljivo, da pred vstopom na trg preverimo ustrezne baze podatkov. Iz njih je razvidno, ali že obstaja identičen slogan, besedna zveza ali logotip, ki ga želimo uporabljati za naš izdelek. Kršitev blagovne znamke je lahko tudi čisto nezavedna, kar pa ni opravičilo, da za to tudi kazensko odgovarjamo. Zato previdnost pri izbiri slogana zagotovo ni odveč.

You may also like...