Elektrika na vsakem koraku

Pri prenovi hiše in pri postavitvah novogradnje je potrebno vgraditi iz zamenjati elektro omaro. Elektro omare so namenjene za odčitavanje porabe električne energije in pa razvejanju električne inštalacije. S pomočjo elektro omare si lahko v vsakem nadstropju ragotovimo nemoteno delovanje in ločen tok energije. Instalacijo vežemo ločeno z namenom, da v kolikor pride do kratkega stika ne ostanemo brez elektrike v celoti in pa v kolikor bi imeli vse priklope v eni omarici bi porabili bistveno več časa za odpravljanje težav. Težave največrat nastanejo, ko pride do preobremenitne in v tistem primeru vrže ven zgolj varovalko. Pri hujši poškodbi omrežja pa je potrebno odkriti izvor preseka, ki običajno pride zaradi preseka inštalacije oz vodnega kondenza.

Običajno javna podjetja električno enerigjo pripeljejo do objekta in v nadaljevanju strokovnjaki za razvod elektrike naredijo načrt ter inštalacijo elektrike razvejajo po hiši. Normalo se pri objektu postavi zunanja električna omarica, da se lahko nemoteno izvaja odčitavanje porabe energije. Včasih so le te postavljali v samem predprostoru. Nato pa se v samem objektu postavi v vsakem nadstropju svojo elektro omarico na kateri so vezane razsvetljave, električne vtičnice in ostali aparati. Lahko gre za gospodinske aparate oz. industrijske aparate. Pri industrijskih strojih na primer za lasarski razrez aluminija je potrebno narediti ločeno povezavo, da se električni tok odvzema direktno od glavne elektro omarice. Prav tako je potrebno za takšne tipe strojev imeti večji električni tok, ki zagotavlja nemoteno delovanje strojev in ne prihaja do izpadov elektrike na ostalih aparatih oz. omrežju.

Lasarski razrez je zagotovo velik porabnik električne energije in zato je potrebno pred pričetkom same uporabe preveriti dosedanjo jakost električnega toka in jakost elektrike, ki jo potrebujemo. Seveda je za vsak stroj običajno predpisana električna moč, tako da je priporočljivo pred pričetkom uporabe narediti zgolj test porabe in na to izbrati potrebno moč električne energije.

You may also like...