Kako sam postaviti hišni vodovod

Ob prenovi objektov velikokrat naletimo tudi na prenovo hišnega vodovoda. Hišni vodovod je ob prenovi hiše oz. stanovanja zagotovo priporočljivo prenoviti saj smo samo tako 100%, da na dolgi rok ne bomo imeli večjih težav s sistemom.

V preteklosti se je hišni vodovod prikljaplal s pomočjo bakrenih cevi, danes pa se je trend spremenil in se polagajo alkatenske cevi in cevi iz PPR materialov. Te cevi so odporne proti rji in imajo dolgo življensko dobo ter so odporne proti večjim obremenitvam. Star način instalacije vodovodnih cevi je bil dokaj počasen in saj je bilo potrebno vsako cev posebaj odrezati in jo med seboj pri cinkati ter preveriti, da sistem res ne pušča. Danes je popolnoma drugače. Gibljivi materiali se hitro vgrajujejo in med seboj povezujejo. Sam pregled napetosti pri ceveh je hiter saj nam že sami števci pokažejo nivo vode v sistemu in v kolikor pride do puščanja merilci kažejo nižji tlak v sistemu.

Pa da se vrnemo nakaj k sami inštalaciji sistema. V prvi fazi običajno javni vodovod pripelje dovod vode do objekta kjer ga povežejo z revizijskim jaškom in vašim objektom. Do tja vedno pride mrzli tok vode. Ob prihodu v objekt je priporočjivo na notranji strani objekta namestiti tudi kakšen dodaten filte, da v glavni sistem ne bi po nesreči spiščali kakšnih odvečnih delcev. Ko gre voda mimo filtra se lahko sistem razdeli. Običajno v kuhirlnicah sisteme razvejamo in vodni tok ločimo za pralnico kamor gre svoj dovod vode in pa naprej do ogrevalnega sistema. Pri ogrevalnem sistemu se sistem ponovno razveja saj potrebujemo ločen dovod vode za splakovanje WC školjke in pa za ogrevalni sistem. Ogrevalni sistem nato lahko razdelimo glede na tip uporabe ogrevalnega sistema. V kolikor imamo klasični ogrevalni sistem na olje oz. drva se ogreva ločeno sistem v katerem je voda že v naprej polnjena. Pri toplotnih črpalkah pa gre lahko voda skozi sam sistem. Toplotne črpalke za sanitarno vodo imajo nato dodatni razvejani sistem, ki nato pošilja vodo do tuša, umivalnika v kopalnici in pa lijaka v kihinji. Kar pa se tiče razvejanosti ogrevalnih cevi po objektu pa je pomembno, da v vsakem nadstropju postavite svoj razvodni sistem saj boste samo tako najlažje nadzorovali količino vode v sistemu in samo toploto, ki nenehno kroži. Me drugim je tak sistem priporočljiv, saj v kolikor pride do poškodbe na določenem mestu lahko lokalno sistem zapremo. V primeru, da bi bil sistem izdelan na klasičen način – razvezava po celi hiši pa bi imeli velike težave, saj je težko hitro ugotoviti kje prihaja do poščanja sistema. Prvi znaki bi se pričeli kazati šele, ko bi se na steni pokazal prvi madež, kar bi pomenilo, da je prišlo v bljižini do poka in se je voda pričela prenašati po objektu navzgor oz. navzdol.

Z lokalnim sistemom lahko objekt še naprej ogrevamo in v prvi priložnosti stvari nato saniramo. Bodo pa se tehnike zagotovo še izboljšale saj bi si vsi želeli objekte imeti čim dlje časa nepoškodovane in bi bilo primerno izdelati različne inštalacijske ravnine skozi katere bi si lahko sami sisteme potegnili do obstoječih oz novih mest v objektu. Tak način na trgu še ni uveljavljen,a ga lahko že sami preizkusite, kar pomeni dodate v estrih dodatno cev po kateri je razvejana vsa inštalacija. V kolikor bo prišlo do poka boste to cev zgolj odstranili in dodali novo brez večjih posegov na objektu.

You may also like...