Plastika v gospodinjstvu

Kot na marsikaterem področju je tudi v gospodinjstvu razvoj industrije plastičnih mas pustil precejšnji pečat. S svojo obstojnostjo so plastika oziroma polimerni materiali dosegli vse kotičke pripomočkov za kuhanje, čiščenje in druga gospodinjska opravila. Pomislimo samo na revolucionarno novost, obstojne plastične polietilenske vrečke, ki so postale nepogrešljiva in poceni embalaža za živila in ostale izdelke. Svoj delež so prispevale tudi plastične posode in kozarci, ki se ne razbijejo, ne smemo pa pozabiti še na embalaže malih gospodinjskih aparatov. Poleg tega je plastika, ne da bi se tega zavedali, dosegla svoje mesto tudi med na videz klasičnimi izdelki.

Vzemimo za primer kuhinjsko kozico: oblika je nespremenjena že dolgo časa (kot tudi material lonca – kovina), a v času razvoja plastičnih mas je večina proizvajalcev kuhinjskih posod precej hitro posvojila plastične ročaje. Plastika ima namreč (vsaj večina pogosto uporabljanih plastičnih mas) zelo dobro toplotno, kot tudi električno izolativnost (le pomislimo na električne kable, ki jih najdemo vse okoli nas – vsi so izolirani s posebnimi plastičnimi masami, ki poleg električne izolacije delujejo tudi proti gorenju, če se žica pregreje).

Razvoj specializiranih polimernih materialov v znanstvenih laboratorijih za posebne namene pa je velikokrat prinesel tudi kakšno uporabno rešitev za bolj splošno uporabo. Na primeru kozice si lahko pogledamo material z imenom teflon ptfe. Sprva razvit za potrebe ameriških letalskih in vesoljskih tehnologij je teflon ptfe kmalu postal znan zaradi svoje odpornosti, inertnosti in predvsem izjemne gladkosti.

Nekaj znanstvenikov, ki je delalo na tem projektu, je teflon ptfe prineslo domov in začeli so eksperimentirati z nanosom le-tega na svoje kovinske lonce. K temu so jih gnale spodbudne mehanske lastnosti, ki ta material delajo nekaj posebnega. Kot velik izziv se je pokazal problem zadosti obstojnega nanosa teflona na kovino; gladkost teflona se pač izkazuje na obeh straneh enako. Z optimizacijo proizvodnje je veliko podjetij začelo opremljati svoje lonce z nanosom teflona.

You may also like...