Kaminske peči prenašajo toploto na različne načine

Medtem, ko je še do nedavnega veljalo, da lahko edino vgradni kamini pričarajo romantično vzdušje, pa danes sodobne kaminske peči pri tem bistveno ne zaostajajo. S klasičnim, modernim ali ekstravagantnim dizajnom in steklenimi vrati nam v zimskih mesecih pričarajo prijeten občutek topline. Vendar pa kaminske peči nimajo zgolj vizualnega učinka, ampak so lahko zelo učinkovit način dogrevanja ali celo ogrevanja prostorov, pri čemer je potrebno dobro razmisliti o njihovi najbolj primerni izbiri.

Glede na to, za kaj bomo kaminsko peč uporabljali, so kaminske peči lahko akumulacijske, toplozračne ali toplovodne. Akumulacijske kopičijo oddano toploto kurišča, ki jo nato oddajajo v prostor, zato so primerne za ogrevanje enega prostora. Toplozračne kaminske peči lahko ogrevajo več prostorov s pomočjo kroženja toplega zraka po toplotnih kanalih. Toplovodne kaminske peči pa za prenos uporabljajo vodo in se jih lahko uporablja za centralno ogrevanje kot pomoč obstoječemu sistemu ali pa samostojno.

Kamin na drva je potrebno strokovno vgraditi

Ljudje se vse pogosteje odločajo za vgradnjo kamina na drva, vendar je njegov izbor vse prej kot enostaven. Prehitra odločitev lahko pripelje do napačne izbire, ki vas prikrajša do marsikaterega prijetnega užitka. Kamin na drva je dolgoročna investicija, zato se potrudite in poiščite ponudnika z dolgoletnimi izkušnjami, ki vam bo znal primerno svetovati in tudi strokovno vgraditi kamin. To je garancija, da vam bo kamin dolgo služil in kar najbolje ogreval prostore.

Izbira kamina na drva je tako odvisna od mnogih dejavnikov. Na prvem mestu je predvsem velikost prostora, ki ga želite s kaminom na drva ogrevati, saj se boste s tem izognili prekomernemu pregrevanju ali pa prešibkemu ogrevanju prostorov. Kamin na drva je lahko kotni, ali pa se odločite za postavitev na sredino stene. Ne glede na to, za katero postavitev se boste odločili, pa naj za vgradnjo poskrbi usposobljen pečar z dolgoletnimi izkušnjami.

You may also like...