Cena za toplotno črpalko

Glavni pomislek pri izbiri toplotne črpalke je običajno ta, da bo treba odšteti preveč denarja. Žal je res, da bo toplotna črpalka v izhodišču relativno draga, seveda pa se ta investicija preko dolgega časovnega obdobja povrne na račun izjemne učinkovitosti naprave. Vseeno pa pride pogosto do kompromisov, obstaja nevarnost, da se izbere nezadostna toplotna črpalka – cena ne sme biti poglavitni dejavnik pri izbiri.

Toplotna črpalka za sanitarno vodo in ogrevanje stanovanjskih prostorov mora biti preko celega leta pripravljena na uporabo, zato si ne moremo privoščiti pomanjkljive zmogljivosti. Omejena zmogljivost je ena izmed glavnih značilnosti, ki jih ima cenena toplotna črpalka, cena namreč nakazuje na slabšo kakovost in slabši izkoristek. A tudi kakovostne črpalke ne bodo nujno dovolj zmogljive za potrebe ogrevanja. Če želimo za ogrevanje koristiti energijo iz okoliškega zraka, bo toplotna črpalka v hladnih zimskih dneh le s težavo opravljala svoje delo.

To pomeni, da bo boljša izbira zmogljivejša toplotna črpalka, cena pa s tem seveda nekoliko naraste. Toplotna črpalka za sanitarno vodo in ogrevanje stanovanjskih prostorov se bo dobro obnesla, če izberemo drug vir energije. Največ zmogljivosti ponuja podtalna voda, ki pa jo moramo iskati globoko pod zemljo. To pomeni, da bo takšna črpalka bistveno dražja, saj potrebujemo kompleksne komponente, bistveno zahtevnejša pa je tudi vgradnja.

Cena za toplotno črpalko torej ni zanesljiv orientir pri izbiri naprave. V poštev pride toliko dejavnikov, da se moramo odločati na podlagi mnogih lastnosti, cena pa se upošteva le na koncu, ko imamo že določen nabor najpomembnejših značilnosti, ki jih mora imeti naprava. V vsakem primeru pa mora biti toplotna črpalka za sanitarno vodo in ogrevanje prostorov vedno pripravljena na delovanje, tudi v hladnih zimskih dneh, če seveda nimamo na voljo alternativnega sistema ogrevanja. Cena je torej upravičena tudi pri dražjih napravah, sploh pa se na dolgi rok povrne.

You may also like...