Različne izvedbe motornih kos

Motorne kose so zelo razširjeno in dobro poznano motorno orodje, ki se uporablja za košnjo trave, plevela ali mladega grmičevja. Način uporabe motorne kose je zelo preprost. Koso držimo z obema rokama, na katerih imamo komando za plin. Pri košnji s koso le to vlečemo sem ter tja ter poskušamo držati čim bolj konstantno višino za lepši videz in manjšo obrabo kose. Motorne kose se razlikujejo tudi v nastavku, ki ga uporabljamo za košnjo. Mehka trava in plevel sta precej enostavna za košnjo, saj sta mehka po naravi. Zato se pri košnji na takih področjih najbolj pogosto uporablja nastavek na nitko. 

Motorna kosa z nitko je zelo pogosta v enostavni izvedbi, kjer je na enem koncu motorni pogon na bencinski dvotaktni motor, na drugem pa nastavek za samo košnjo. Pri težjih opravilih pa je treba namesto nastavka na nitko uporabiti trikrako jekleno rezilo, ki ima precej večjo moč košnje. 

Tako rezilo pa zahteva tudi večjo moč motorja, zato pride kmalu do problema prevelike teže Husqvarna kosilnice. Rešitev za to so nahrbtne kosilnice, ki imajo težji pogonski del varno spravljen v ohišje z ergonomskimi trakovi kot pri nahrbtniku. Take nahrbtne kosilnice imajo pogonski in rezalni del povezan s fleksibilno osjo, ki se lahko prepogiba. Ravno ta os pa je podvržena velikemu mehanskemu stresu, zato je nujno potrebno redno skrbeti za zadostno količino sredstva za podmazovanje. Le tako bodo nahrbtne kosilnice upravičile investicijo in zdržale dovolj dolgo.

Husqvarna kosilnice obstajajo v sto in eni izvedbi. Za ustrezno izbiro Husqvarna kosilnice je zato najbolje vprašati lokalnega trgovca z izdelki tega proizvajalca. Pri lokalnih trgovcih je navadno tudi servis za te kosilnice, kjer nam z veseljem opravijo tudi morebitna vzdrževalna dela, ki bi bila na kosilnici potrebna, vključno z dobavo in zamenjavo originalnih rezervnih delov.

You may also like...