Kako se odločiti za pravi parket

Ne glede na to, za kater pod se odločimo moramo predvsem upoštevati svoj proračun in kako bo ta pod uporabljen. Če potrebujemo nekaj masivnega, kar bo preživelo tudi vrsto otrok, ki se na njem igrajo s kockami ali podobnimi trdimi igračami je najbolje, da se odločimo kar za masivni kmečki pod. Če bi radi v domu meli parket, vendar nimamo najbolj radodarnega proračuna za doseganje teh sanj pa je recimo dobra alternativa temu kar lamelni parket, ki je najbolj cenovno ugoden zaradi tega, ker so posamezne lamele narejene iz manjših deščic, kar pomeni, da lahko porabimo več lesa, kot če bi morali izbirati samo lepe dolge deske. Seveda ne smemo pozabiti na klasičen parket, ki že tisočletja skrbi za to, da so tla zavarovana in da lahko povsod uživamo prelep ambient lesenega poda. Dandanes pa je najbolj pogost dvoslojni gotovi parket.

Kaj omogoča dvoslojni gotovi parket?

Kot že ime samo pove je tovrsten parket sestavljen iz dveh slojev. Zgornji sloj zastopa plošča, ki je navadno narejena iz hrastovega lesa medtem ko je spodnja plošča narejena iz brezovega lesa, kar pomeni, da v enem paketu dobimo tako funkcionalno površino, ki jo z lepilom prilepimo na tla, kot tudi estetsko stran hrasta, ki poudarja edinstven izgled parketa.

Ne le da je dvoslojni gotovi parket idealen za direktno vgrajevanje, je tudi idealen parket za uporabo s talnim gretjem, še posebej, če zgornja dekorativna plast parketa ni preveč debela. Ne glede na to, za kateri les se odločimo pa lahko tega zaščitimo s pomočjo posebnega olja za les, ki je krtačen na vsako posamezno desko. Na ta način les pridobi na trdoti in mu omogoča daljšo življenjsko dobo, seveda pa je pomembno, da oljenje na vsake toliko časa ponovimo, saj je to nekaj, kar je treba obnavljati.

You may also like...