Čemu služijo dražbe?

Vsaka stvar ima svoj namen, ne glede na to, ali gre za stvar ali zgolj storitev. Vsi nekaj potrebujemo, tako materialno kot nematerialno, mogoče celo povezano eno z drugim. In tako imajo tudi dražbe svoj namen.

Namen dražb je čimhitreje prodati zasežene stvari, nepremičnine, avtomobile in vse ostalo, kar se nekomu zaseže po nerešenih dolgovih. Se pravi, da je nekdo recimo dolžan banki in dolga na žalost ne more povrniti, se mu zaseže njegovo imetje, ki potem postane predmet dražbe. Nekdo, ki pa kupuje, pa ima tako možnost na dražbi kupiti stvari po res ugodnih cenah. Običajno je določena izklicna cena, pod katero se izdelek ne more prodati. Ta lahko raste, odvisno tudi od števila inetresentov in koliko je kdo pripravljen ponuditi.

Dražbe imajo torej samo en namen: v čimkrajšem času (običajno so točno določen dan, v kolikor ne pride do kakšnih sprememb) prodati imetje nekoga drugega in deloma povrniti dolg do sebe. Tako da dejansko so cene pod vrednostjo, zato je običajno na dražbah lahko tudi gneča, sploh, če je predmet prodaje resnično vreden in je izklicna cena tega nizka.

Služijo pa seveda tudi tistim, ki kupujejo in sicer, da na enostaven in ugoden način pridejo do določenih stvari. Običajno se največkrat na dražbah znajdejo avtomobili, hiše in stanovanja. Seveda pa najdemo tudi druge stvari. Tako da običajno tisti, ki so v nakupu nepremičnine, najprej pokukajo na stran dražb. Kar je seveda pametno, saj lahko za nizko ceno kupijo super nepremičnino.

Dražbe so vsekakor torej odličen način, ne samo za prodajalca, pač pa tudi za kupca. Torej so način prodaje in nakupa, temu služijo. Vsak od nas lahko torej pridobi. Tako prodajalec kot tudi kupec.

In, če ste tudi vi v iskanju določenega predmeta, je dobro, da najprej preverite, če je mogoče ravno ta predmet kje med dražbenimi predmeti.

You may also like...