Brezhibna košnja na manjših površinah

Večje zelenice predstavljajo svojevrsten izziv, saj moramo imeti za košnjo na takšni površini pri roki ustrezno opremo. Običajno se poslužimo sedežne kosilnice oziroma vrtnega traktorja, saj se ne želimo več ur sprehajati po vrtu za samohodno kosilnico. A tudi manjše površine so lahko zelo zahtevne za košnjo, še posebej tam, kjer se srečujemo s kakšnimi posebnimi izzivi. To pomeni, da bomo tudi za manjše površine potrebovali prilagojeno opremo.

Kakšni pripomočki so to? Najprej pridejo na misel kosilnice na nitko, ki so dokaj vsestranske in jih radi uporabljamo prav v takšnem okolju. Če imamo opravka z manjšo površino, potem verjetno delo ne bo pretirano zamudno. Lahko izberemo kosilnico, ki jo prenašamo sami, tako ali tako pa so sodobni izdelki presenetljivo udobni in enostavni tudi pri dolgotrajni uporabi. Nadalje so kosilnice na nitko pri svojem delu zelo učinkovite, saj odlično opravijo tisto, za kar so namenjene. To je košnja na razgibanem terenu z ovirami, ki jih moramo pustiti nedotaknjene. Takšna kosilnica brez težav kosi okoli vogalov objektov, okoli kolov in ograj, robnikov in podobnih omejitev. Seveda pa lahko z uporabo kosilnice na nitko sami točno določimo, do kam bomo kosili, tako da se lahko prilagodimo vsem mogočim omejitvam.

Podobne prednosti ponuja motorna kosa, ki je v nekaterih primerih še boljša izbira. Ta pripomoček je namreč nekoliko bolj vzdržljiv in robusten, primeren tudi za košnjo zaraščenih površin. Medtem ko so kosilnice na nitko prilagojene košnji trave, lahko motorna kosa opravi tudi z goščavo druge vrste, celo z grmičevjem. Seveda je treba paziti, da se ne lotimo prevelikega izziva, a običajno smo lahko precej brezskrbni. Dodatna zmogljivost zelo pomaga na zaraščenih zemljiščih, zato je motorna kosa priljubljena izbira tudi za tiste, ki se z obdelavo zunanjih površin ukvarjajo profesionalno, predvsem za kmete in vrtnarje, ki bodo najbolj cenili prednosti takšne opreme. 

You may also like...