Prezračevalni sistemi so primerni za sodobno gradnjo

Verjetno se vsi pogosto vprašate kako najbolje priti do čistega in svežega zraka v vašem stanovanju ali hiši? Nekateri se zato poslužujemo številnih različnih načinov, kot so na primer odpiranje oken, vgradnja kuhinjskih nap, raznih ventilatorjev ali klimatskih naprav. S tovrstnimi načini seveda ni nič narobe, vendar imajo številne pomanjkljivosti. Zato so veliko boljša izbira sodobni in izpopolnjeni prezračevalni sistemi, ki so še posebej primerni za današnjo sodobno gradnjo.

 

Med najsodobnejšimi prezračevalnimi sistemi, so najbolj pogosti higrosenzibilni sistemi prezračevanja in prezračevanje z rekuperacijo. Higrosenzibilni prezračevalni sistemi so sistemi odzračevanja prostorov, kjer je pretok med vhodnim in odhodnim zrakom natančno reguliran, vendar so izgube energije velike. Prezračevalni sistemi z rekuperacijo pa temeljijo na vračanju toplote v prostor. Tovrstni načini prezračevanja so se izkazali za zelo učinkovite, saj na eni strani omogočajo optimalne pogoje za bivanje, na drugi strani pa zagotavljajo velike prihranke pri porabi energije. 

 

Prezračevanje z rekuperacijo je v praksi zelo razširjena rešitev

 

Med mnogimi prezračevalnimi sistemi, je prezračevanje z rekuperacijo postalo v praksi že nekaj povsem vsakdanjega. Gre za sistem prezračevanja, ki je še posebej dobrodošel v sodobni in predvsem pasivni gradnji, ki sicer ne dopušča nobene izmenjave med svežim zunanjim zrakom in notranjim porabljenim zrakom. Pro tovrstnem načinu pa ne gre zgolj za izmenjavo zraka, ampak se toplota vrača nazaj v prostor, kar zagotavlja minimalne izgube energije.

Na prezračevanje z rekuperacijo je dobro pomisliti že ob gradnji, saj se takrat najbolj enostavno vgradi celoten sistem prezračevanja. Le ta je lahko speljan po celotni hiši s pomočjo fleksibilnih cevi, bistvo celotnega sistema pa so rekuperatorji oziroma izmenjevalci toplote. Naprava ima dva ventilatorja, enega, ki porabljen zrak odvaja iz stavbe, in drugega, ki potiska zunanji zrak v stavbo. Prenosnik toplote je srce aparata in poskrbi, da se toplota prenaša iz enega v drug zračni tok.

You may also like...