Poceni pnevmatike

Za nove gume se običajno odločamo takrat, ko smo jih prisiljeni zamenjati – bodisi zaradi prihajajočih zimskih razmer bodisi zaradi obrabljenega stanja starih pnevmatik. Le redko se prostovoljno odločimo za nadgradnjo, če imamo še dobre gume. Razumljivo, saj so z nakupom novih pnevmatik povezani stroški, pa tudi nekaj časa bo treba žrtvovati za obisk avtomehanika. Tem nevšečnostim se lahko v neki meri izognemo, če izberemo pravi avtoservis in poceni pnevmatike.

Varčevanja pri nakupu pnevmatik sicer ne moremo priporočiti, še posebej ne pri zimskih gumah, ki morajo biti ustrezno prilagojene zimskim razmeram. Najcenejše zimske pnevmatike zahtevnim razmeram na cestišču ne bodo kos, s tem pa lahko povzročijo še bistveno večje stroške, da ne govorimo o drugih posledicah prometnih nesreč, pri katerih je materialna škoda še najmanjši problem. Splača se torej pozorno izbrati dobre zimske gume – ni treba, da so te pregrešno drage, vsekakor pa se ni pametno odločati le na podlagi cene. Za večino voznikov pride v poštev kompromis med kakovostjo in ceno, v srednjem razredu pa je moč najti povsem zadostne pnevmatike za vožnjo po zasneženih cestah.

Pri ceni pnevmatik moramo upoštevati še stroške zamenjave. To običajno opravi avtoservis, morda kar tisti, ki pnevmatike tudi prodaja. Pri tem se lahko izkaže, da so poceni pnevmatike tako ugodne ravno zato, ker ceno pogojujejo z drugimi storitvami, torej montažo. Če poceni pnevmatike zahtevajo drago montažo, prihranka seveda ne bo. Prav tako je treba pomisliti še na druge storitve, ki jih lahko pri menjavi gum opravi avtoservis – včasih te potrebujemo, včasih pa lahko na tem področju privarčujemo kakšen evro. Takšna storitev je recimo centriranje pnevmatik ali avtooptika, ki poskrbi za nastavitev celotnega podvozja. Ali je izbira teh storitev smiselna ali ne je odvisno od stanja vozila. Je pa treba upoštevati storitve, ki jih nudi avtoservis, kot morebiten dodatni strošek, če izbiramo poceni pnevmatike.

You may also like...