Kako draga je gradnja z lesom?

Les je enostavno dobavljiv gradbeni material, ki je pogosto tudi prvi, ki nam sploh pride na misel, če moramo kaj izdelati. Seveda se ne uporablja kar pri vsakem gradbenem projektu, ne moremo pa zanikati, da je zelo vsestranski. Navsezadnje je možno iz lesa sestaviti celo hišo in mnoge druge objekte, ki se bodo povsem dostojno kosali z vsemi obremenitvami pri redni uporabi skozi dolga leta. Med vsemi prednostmi lesa se včasih omenja tudi cena. Kako draga je gradnja z lesom?

Cena je seveda odvisna od vrste in kakovosti lesa ter nekaterih drugih dejavnikov. Tako je recimo za lepljen les cenik nekoliko višji, saj gre za posebej obdelane lesene elemente, ki imajo bistveno boljše lastnosti kot lesene deske ali celo masivni tramovi. Za lepljen les cenik odraža višjo kakovost in prilagojene značilnosti. Gre za les, ki se uporablja za izdelavo nosilnih konstrukcij in drugih elementov, ki morajo skozi leta prenašati stalne obremenitve. Pri izbiri materialov za takšno nalogo seveda ne želimo pretirano varčevati, zato za lepljen les cenik običajno ni ovira. Poleg tega za samo konstrukcijo ne potrebujemo veliko lesa, ali pa ga kombiniramo z drugimi materiali. V tem primeru je v končni fazi za lepljen les cenik še ugodnejši.

Lahko pa je les tudi bistveno cenejši. Omenili smo, da za lepljen les cenik odraža lastnosti materiala. Večinoma leseni elementi niso tako dragi, saj niso posebej izbrani in obdelani. To pomeni, da je že masivni les včasih znatno cenejši, čeprav gre za vzdržljive in tudi vizualno zelo privlačne elemente. Še ugodnejši so drugi kosi lesa, predvsem pa leseni polizdelki, ki se uporabljajo za montažno gradnjo ali izdelavo kakšnih drugih elementov. Ta material je sicer prav tako močno obdelan les, a z drugačnim namenom in na drugačne načine, zato je cena lahko tudi en izmed adutov.  

You may also like...