Dobrega kolesa ni brez dobrega servisa

Če imate radi naravo, adrenalin in zahtevne vzpone potem bo gorsko kolesarjenje kot nalašč za vas. Gorsko kolesarjenje je kolesarjenje po ozkih gozdnih poteh, ki so navadno izven urejenih prog, od vas zahteva vzdržljivost ter tehnično dovršeno vožnjo.
Za gorsko kolesarjenje je potrebno dobro gorsko kolo. To je vrsta kolesa, ki je namenjena razgibanemu terenu izven asfaltiranih cest in urejenih prog. Navadno gorsko kolo prepoznamo bo gumah s širokim profilom, vzmetenjem in zavornimi diski, prepozna se tudi po manjši geometriji okvirja. Gorsko kolo ima še podkategorije, saj se kolesa razlikujejo glede na namembnost, ena so namenjena spustom, druga so namenjena zahtevnejšim terenom, skratka pri nakupu gorskega kolesa je potrebno upoštevati vse posameznikove potrebe in želje.
Pri izbiri okvirja za gorsko kolo je najpomembneje, da izberete pravo velikost okvirja glede na višino, če izberemo premajhen ali prevelik okvir se kaj hitro lahko zgodi, da bo vožnja namesto udobna postala mučna. Pri materialih okvirja se predvsem prepričajte, da so materiali dovolj trpežni. Pri vseh gorskih kolesih se priporoča sprednji in zadnji menjalnik, zato vožnja v hrib ne bo problem tako tudi disk zavore, ki bodo poskrbeli za učinkovito zaviranje. Kot vsaka stvar za dolgoročno uporabo potrebuje tudi kolo svojo nego, zato se priporoča kolesarski servis. Le-ta je odvisen od uporabe kolesa, če je tega več, bo kolesarski servis nujen vsako sezono več krat, saj je brezhibno delujoče kolo pogoj za uživanje v gorskih poteh. Kolesarski servis skrbi za popravila koles vseh vrst in znamk. Mojstri so visoko kvalificirani, da svoje delo opravijo hitro in učinkovito. Vsako kolo je potrebno vsaj en krat letno temeljito pregledati, če želimo da nam bo služilo še dolgo. Najbolj primeren čas za letni kolesarski servis je ob koncu sezone. Tako boste poskrbeli tudi, da bo vaše kolo ustrezno vzdrževano kot tudi pripravljeno za novo sezono.

You may also like...