Zgodovina tajske masaže

Zgodovina tajske masaže sega v daljno preteklost. Menih Shivago Komarpaj naj bi bil “izumitelj” in začetnik te veščine, ki je nastala pred več kot 2500 leti. V starih dokumentih je zabeleženo, da je bil velik poznavatelj herbalne medicine in poznan tudi po njegovem medicinskem znanju. Legenda pravi, da je bil prijatelj in osebni terapevt velikega Buddhe. Zapisano je tudi, da je delal za kralja Bimbisara iz Magadhe in zdravil budistične menihe in nune.

Korenine tajske masaže združujejo različna medicinska znanja, ki so vplivala na razvoj masaže: Kitajska, Indijska in Jugovzhodno azijska. Prepletanje različnih kultur in znanj je pripeljalo do tehnike, kakšno poznamo še danes.

Tradicinalna tajska masaža torej sega daleč nazaj. Že pred letom 1277 so bili na Tajskem najdeni kameni zapisi, vendar so se med vojnami leta 1767 večinoma razgubili. Zapisov je preživelo le nekaj. Leta 1832 dal je kralj Rama III dekorirati budistični tempelj Wat Pho z marmornimi ilustracijami, ki prikazujejo različne prijeme tajske masaže. Skupno je bilo vklesanih 60 slik, od tega jih je 30 prikazovalo prijeme na sprednjem delu telesa in 30 na zadnjem. Slike prav tako prikazujejo različne energijske točke, podobne kitajskim akupunkturnim. Te točke tvorijo osnovo tajske masaže, na katerih temeljijo prijemi. Od takrat naprej je Wat Po priznan kot prva Tajska univerza in učni center tradicionalne tajske masaže.

Po 2. svetovni vojni je Tajska postala izjemno priljubljena turistična lokacija. Ravno zaradi tega je tajska masaža postala svetovno znana in priznana tehnika masaže. Tajska masaža je tako postala ena izmed največjih “kultunih podpisov” Tajske.

You may also like...