Večji projekti pri prenovi kopalnice

Kopalnico lahko uspešno prenovimo že z dokaj majhnimi posegi, odvisno seveda od tega, kaj bi radi dosegli in kakšno je izhodiščno stanje. Pogosto je dovolj to, da zamenjamo oziroma nadgradimo ključne kose kopalniške opreme – to bo morda povsem enostavno, lahko pa se zgodi, da se projekt tudi zakomplicira. Nekaterim večjim opravilom pa se v vsakem primeru težko izognemo. To je recimo polaganje ploščic, ki pride v poštev pri praktično vsakem posegu v kopalnico.

Kopalniška keramika

Prenova kopalnice do kopalniške keramike običajno ni posebej prijazna. Praktično vsak poseg zahteva prilagoditev obstoječih keramičnih oblog, to pa pomeni, da bo šlo verjetno kar za kompletno zamenjavo keramike. Tako pridejo v poštev različna dodatna opravila, predvsem seveda polaganje ploščic z vsemi opravki, ki jih to prinaša.

Z dobrim načrtovanjem in nekaj sreče to ne bo potrebno. Včasih lahko opremo v celoti zamenjamo, ne da bi morali posegati v ploščice, če recimo nadgradimo opremo s kosi, ki so po dimenzijah enaki, ali pa namesto ploščic naredimo kakšen drug zaključek. Na ta način se izognemo dodatnemu delu, vprašanje pa je, kako prepričljiv bo končni rezultat. Ne pozabimo, da polaganje ploščic ne služi le lepemu izgledu, temveč ima pomembno funkcionalno nalogo. Še posebej v kopalnici je zelo pomembno, da to upoštevamo – ploščice morajo zagotoviti dobro vodotesnost, da se vlaga ne nabira v skritih kotičkih ali pronica v tla.

Adaptacije večjih sistemov

Pogosto zahteva prenova kopalnice tudi druge večje posege, običajno vsaj prilagoditev vodovodne napeljave. Tudi temu se skoraj ne moremo izogniti, saj nova oprema morda ne bo združljiva s starimi standardi, edina možna rešitev pa je ta, da prilagodimo vodovodni sistem. Enako velja za elektriko in kanalizacijo. Prenova kopalnice v takšnih primerih zahteva nekaj dodatnega dela, spet pa nam opravke v veliki meri olajšata dobro načrtovanje in izbira pravega mojstra.

You may also like...