Svetlobne kupole v gradbeništvu

Zastekljevanje okenskih odprtin v gradbeništvu poteka na več različnih načinov. Zlasti je način zastekljevanja odvisen od namembnosti objekta. Stanovanjski objekti imajo okenske odprtine nanizane predvsem v bivalnih delih prostora, kjer so te lahko večje, pa tudi v sobah, ki se jih ne uporablja toliko. Okna za stanovanjske hiše in bloke se po velikosti razlikujejo, vendar so še vedno nekje v okviru omejenih mej, primernih za enostavno odpiranje in zapiranje. Ker so okna v stanovanjskih hišah po navadi dostopna, je njihovo čiščenje, vzdrževanje in konec koncev tudi montaža precej enostavna.

Okna se lahko na enostaven način vgradi tudi na streho ali stropne površine, ki mejijo neposredno v zunanjost. Namesto strešnih oken, s katerimi osvetljujemo mansardne prostore, se danes veliko vgrajuje tudi strešne kupole. Kupola za strešno okno je za razliko od ravnega stekla bolj atraktivna na pogled, predvsem pa tudi mehansko močnejša. Za svojo izdelavo potrebuje svetlobna kupola osnovni element – polikarbonatne plošče. Cena polikarbonata za izdelavo umetnega stekla je v zadnjih letih zaradi izboljšanja proizvodnih postopkov precej padla, s tem pa so elementi, kot je svetlobna kupola, čedalje bolj dostopni tudi širši množici uporabnikov.

Polikarbonatne plošče, cena katerih zavisi od uporabe materiala in debeline same plošče, so surovi izdelek iz polikarbonata. To je termoplastični material, ki ga odlikuje široka paleta ugodnih lastnosti, zaradi katerih je tako uporaben. V prvi vrsti moramo omeniti nizko specifično težo ter mehansko vzdržljivost, seveda pa tudi svetlobna prepustnost, ki spada med najvišje v razredu umetnih stekel.

V primerjavi z akrilnim steklom je za polikarbonatne plošče cena nekoliko višja, vendar so te plošče veliko bolj primerne in uporabne za opremljanje stanovanj z njimi. Termoplastične lastnosti omogočajo, da se plošče iz polikarbonatnega stekla na zelo enostaven način preoblikuje v poljubno zakrivljene izdelke, ki obdržijo prvotno trdoto tudi po toplotni obdelavi.

You may also like...