Priprava avtomobila na zimo

Pred nastopom zimskega obdobja se najbolj očitno posvečamo predvsem pnevmatikam, ki jih je treba zamenjati najkasneje v oktobru. A tudi ostali elementi v avtomobilu si zaslužijo pozornosti, saj prinaša zima zahtevnejše razmere, ki jim avto ne bo kar tako kos. Dobro moramo poskrbeti predvsem za sredstva, ki so občutljiva na temperaturo, posebej pozorno pa preverimo še delovanje sistemov, ki so ključnega pomena za varno vožnjo v zahtevnih razmerah.

Sredstva, občutljiva na temperaturo

Morda se zdi nekoliko nenavadno, a tudi hladilna tekočina je izredno pomembna v zimskih dneh. Motor se namreč ne zmeni za zunanjo temperaturo in se pri delovanju še vedno pregreva. To sicer ni problem, temperatura ima večji vpliv na sredstva, ki služijo hlajenju – to je seveda hladilna tekočina. Ta mora ponuditi ustrezne lastnosti, da jo lahko uporabimo za uspešno hlajenje motorja. Če pride do zares nizkih temperatur in pustimo avto v tem času na prostem, se lahko lastnosti tekočine spremenijo. Hladilna tekočina ima predpisan temperaturni razpon, znotraj katerega je še uporabna, te omejitve pa je treba upoštevati.

Enako velja za druga sredstva, ki so občutljiva na temperaturo. V zimskem času uporabimo ustrezne izvedbe, ki so prilagojene nižjim temperaturam.

Varnostna oprema

Vsak element avtomobila mora zagotavljati kar se da varno in zanesljivo vožnjo. Ne pozabimo, da so v zimskem času dnevi krajši, veliko več vozimo po temi – potrebno bo poliranje luči ter splošna priprava žarometov na pomembno delo. Poliranje luči je le pika na i, ki zagotavlja optimalno delovanje osvetlitve. Seveda je treba paziti predvsem na morebitne poškodbe in obrabo, tako ali tako pa moramo imeti pri sebi še kakšno rezervno žarnico. Pred začetkom zime preverimo delovanje žarometov, opravimo poliranje luči in se prepričamo, da je za varno vožnjo po temi kar se da dobro poskrbljeno. Na enak način pregledamo tudi preostalo opremo. 

You may also like...