Površinska obdelava lepljenega lesa

Les spada med najbolj pomembne materiale, ki jih uporabljamo ljudje. Zaradi velike dostopnosti se ga že tisočletja izkorišča za namene gradbeništva in izdelave manjših izdelkov. Les je topel material, ki je primeren za široko paleto izdelkov. Je zelo lahek, a obenem močan in se ga relativno lahko tudi obdeluje. Z razvojem kovinskih orodij za obdelavo lesa se je še povečal nabor izdelkov, ki so lahko narejeni iz njega. Zelo prav pridejo tudi kombinacije različnih drevesnih vrst, ki omogočajo, da se posamezni predmet naredi iz lesa, ki ima kar najbolj primerne lastnosti za obdelavo.

Les je poleg vseh dobrih lastnosti tudi zelo trajen material. Ustrezno zaščiten les na suhem brez težav zdrži več stoletij, brez, da bi se mu bistveno zmanjšala mehanska jakost. Seveda pa ga je nujno potrebno površinsko obdelati. Lepljen les je eden od najbolj pogosto uporabljanih lesnih produktov, tudi za skeletne hiše. Pri tem gre za manjše, skrbno izbrane kose, ki so zlepljeni skupaj z močnimi poliuretanskimi lepili. Tako lahko dobimo precej velike lesene površine, ki so hkrati tudi zelo odporne na pokanje in starostno zvijanje. Zato se lepljen les zelo veliko uporablja predvsem v pohištveni industriji, pa tudi v gradbeništvu in pri izdelavi manjših dekorativnih izdelkov.

Površinska zaščita lesa je zlasti pomembna v gradbeništvu. Skeletne hiše, katerih nosilni elementi so narejeni iz lepljenega lesa, imajo zelo dolgo trajnost, vendar le, če so leseni elementi primerno zaščiteni. To se da doseči s primerno površinsko obdelavo – finim brušenjem, seveda pa ne sme manjkati ustrezen premaz, ki bo les ščitil pred vlago, zajedavci in škodljivimi plesnimi. Vse našteto lahko v kratkem času bistveno zmanjša mehansko jakost strukturnih elementov, zato morajo biti skeletne hiše res dobro zaščitene. Vsekakor ima lepljen les prednost pred elementi iz masivnega lesa, ker s starostjo ne poka in tako zdrži dlje.

You may also like...