Ponudba špediterskih strokovnjakov

Špedicija ne obsega le prevozov, čeprav so seveda prav ti ključna komponenta, ki zagotovijo uspešno pot tovora od dobavitelja do končnega prejemnika. V resnici pa je ta proces še bistveno kompleksnejši, kot bi si morda predstavljali na prvi pogled. Mislili bi si, da je tovor enostavno naložiti na tovornjak in poslati na pot, a prav na vsakem koraku te poti se lahko zaplete. Špedicija zato zahteva veliko pozornosti in truda, na srečo pa imamo na voljo strokovnjake, ki z izjemno pestro ponudbo pokrijejo tudi potrebe zahtevnejših uvoznikov in izvoznikov.

Opravila pred prevozom

Že pred prevozom pridejo v poštev nekateri opravki, ki morajo biti dobro načrtovani in brezhibno izvedeni. Govorimo recimo o pakiranju tovora, ki bo na dolgi poti verjetno izpostavljen raznim obremenitvam, verjetno tudi udarcem in padcem. Vsak tovor je do neke mere občutljiv na takšne dejavnike, zato ga je treba učinkovito zavarovati. Prav tako pakiranje olajša nalaganje in prestavljanje tovora. Ravno tu pa naletimo še na eno pomembno nalogo, ki jo mora špedicija upoštevati – poskrbeti je pravočasno in zanesljivo nakladanje tovora na prevozna sredstva, kar ni vedno enostavna naloga. Prav tako že v tej fazi opravimo sortiranje in kontrolo kakovosti tovora.

Špediterji morajo seveda že vnaprej natančno načrtovati celotno pot tovora in predvideti morebitne zaplete. Že s tem je veliko dela, mora pa biti dober načrt natančno pripravljen že pred odpremo tovora, če ne se hitro pojavijo težave, zapleti in zamude.

Opravila med prevozom

Seveda ima špedicija veliko dela tudi med samim prevozom. Vključenih je lahko več prevoznikov, tako da pride spet v poštev razkladanje in nakladanje, pogosto pa je treba na poti poskrbeti še za skladiščenje tovora.

Poleg tega je zelo pomembno, da špedicija opravi tudi z morebitnimi komplikacijami pri prečkanju državnih meja. V končni fazi je za to odgovoren uvoznik, a špediterski strokovnjaki običajno prevzamejo glavnino opravkov tudi na tem področju.

You may also like...