Pomoč pri zaščiti intelektualne lastnine

Vsakdo dobro ve, da se splača intelektualno lastnino zaščititi pred morebitno zlorabo. Ker je prav intelektualna lastnina v mnogih panogah odločilna konkurenčna prednost, ta zaščita ni trivialna, odloča lahko o zelo velikih posledicah. Le redko pa se povsem zavedamo razsežnosti področja – na voljo imamo različne oblike zaščite intelektualne lastnine, razlikujejo se tudi postopki pridobitve in uveljavljanja pravic, nenazadnje pa moramo biti pozorni tudi na stroške. Pogosto si lahko postopke nekoliko poenostavimo ali pa poiščemo kar strokovno pomoč, odvisno od zahtevnosti.

Registracija blagovne znamke

Blagovne znamke so praviloma dokaj enostavne za registracijo, če nismo pri tem preveč zahtevni. Postopek se opravi na Uradu RS za intelektualno lastnino, vključuje pa dokaj nizke stroške – 100 evrov za samo prijavo in nato 150 evrov za deset let zaščite. To velja le za najbolj osnovno obliko zaščite, ki pokriva tri klasifikacijske razrede in velja pri individualni prijavi. V primeru, da želimo veljavnost znamke razširiti na širše geografsko področje ali na več klasifikacijskih razredov, bo registracija blagovne znamke nekoliko zahtevnejša, seveda pa tudi dražja. Poleg tega dopušča registracija blagovne znamke še nekatere druge prilagoditve, ki vplivajo na zahtevnost postopka – v primeru potrebe po teh je najbolje poiskati zastopnika, ki bo bolje opravil to delo.

Prijava patenta

Blagovne znamke krijejo grafične podobe, medtem ko bo treba inovacije in izume zaščititi na drug način. Temu seveda služi patent, ki je prilagojen prav zaščiti tovrstnih izdelkov, ki najdejo svoje mesto v mnogih proizvodnih dejavnostih. Najbolje je, da pri prijavi pomaga usposobljen zastopnik, ki bo lažje krmaril po postopku – patent namreč zahteva nekoliko natančnejšo opredelitev vsebine zaščite, poleg tega sploh ni tako intuitivno, za katere vrste intelektualne lastnine lahko to zaščito sploh koristimo. Patent na primer ne pokriva idej in konceptov, temveč moramo te najprej prenesti v prakso oziroma vsaj nakazati, kakšen način uporabe imamo v mislih.

You may also like...