Optimalen izkoristek domačega solarnega sistema

Akumulator je ključna komponenta vsake sončne elektrarne. Večje elektrarne sicer lahko povežemo v večje omrežje in priklopimo neposredno na porabnike, podobne rešitve lahko oblikujemo tudi pri manjših elektrarnah, a običajno je v osrčju sistema akumulator, ki zbira energijo in napaja končne porabnike. Izbrati je treba pravi akumulator, ki bo učinkovito zbiral energijo iz sončnih panelov.

Najprej moramo načrtovati celoten sistem, vključno s porabniki. Vedeti moramo, koliko električne energije bomo sploh potrebovali in kako sončno energijo kar najbolje izkoristiti. Za ogrevanje vode recimo skrbijo sončni kolektorji, celice pa dovajajo električno energijo za druge porabnike. Neumno bi bilo z elektriko ogrevati vodo, če lahko sončni kolektorji energijo sonca za ta namen bistveno bolje izkoristijo. Enako velja za druge potrebe, ki jih lahko bolje zadovoljimo na druge načine. Sončni kolektorji so odličen primer optimizacije domačega sončnega sistema.

Najprej torej zmanjšamo potrebe po električni energiji oziroma porabo elektrike kar se da optimiziramo. Tako bo solarni sistem tudi manj obremenjen, potrebovali bomo manjši in cenejši akumulator. Še vedno ne pridejo v poštev vsi akumulatorji, na primer rabljen akumulator za motor je absolutno napačna izbira. Akumulator za motor že tako ali tako nima zadostne kapacitete in verjetno ponuja tudi prenizko voltažo za smiselno uporabo. Pogosto se sicer uporabljajo avtomobilski akumulatorji, ki so nekoliko zmogljivejši in ustrezajo številkam, ki jih iščemo. A tako kot akumulator za motor tudi ti izdelki niso najboljša izbira. Veliko bolje se bo obnesel akumulator, ki je prilagojen uporabi v domači sončni elektrarni. To bo tudi veliko bolj varna izbira – akumulatorji motorjev in avtomobilov lahko pri delovanju spuščajo strupene pline, poleg tega jih je treba vzdrževati in pregledovati. Akumulatorji, ki so namenjeni uporabi v povezavi s solarnimi paneli, pa so običajno zaprti in ne potrebujejo vzdrževanja, so tudi bolj robustni in zanesljivi. Poleg tega je tovrstni uporabi prilagojeno tudi samo delovanje akumulatorja.

You may also like...