Hibridni sistemi za zmogljivo ogrevanje

Pri ogrevanju stanovanja moramo biti vsekakor pozorni na zmogljivost ogrevalnega sistema. V zimskem času moramo namreč nadoknaditi veliko temperaturno razliko, če želimo prostore vzdrževati pri prijetni sobni temperaturi. To zmorejo le zmogljivi ogrevalni sistemi, ki pa imajo tudi nekatere pomanjkljivosti. Predvsem je z zmogljivostjo sorazmerno povezana poraba energije, torej lahko pričakujemo višje stroške, pa tudi izkoristki zmogljivejših sistemov niso nujno boljši, zato izgubljamo nekaj energije v obliki toplotnih izgub. V praksi se pogosto najbolje obnesejo hibridni sistemi, ki s kombinacijo različnih opcij ogrevanja ponujajo kar najboljšo izkušnjo v vseh mogočih razmerah.

Hibridna toplotna črpalka

Najboljši primer takšnega sistema je toplotna črpalka, ki ima dodaten sistem za dogrevanje v hladnih zimskih dneh. Takšna oprema je dobro pripravljena na vse mogoče izzive, s katerimi se srečamo pri ogrevanju v zimskem času. Seveda lahko pričakujemo tudi druge prednosti, ki so značilne za te naprave, predvsem visok izkoristek in varčno delovanje na dolgi rok.

Pri uporabi toplotna črpalka pridobiva energijo iz okolja, to pomeni, da ne bo stroškov s porabo energije. Ogrevanje je tako skoraj povsem brezplačno, stroški izhajajo le iz porabe električne energije, ki poganja črpalko. Z vidika varčnosti in cene je takšna rešitev na dolgi rok gotovo najboljša, saj toplotna črpalka v primerjavi z alternativnimi sistemi ogrevanja ponuja bistveno boljši izkoristek in veliko nižje cene.

Hibridna toplotna črpalka k temu doda še zmogljivost, ki je nujna za zanesljivo ogrevanje v zimskih dneh. Same črpalke niso vedno najbolje pripravljene na nizke temperature, saj pridobivajo energijo iz okolja, tam pa zaloge niso neomejene. V zimskih mesecih lahko temperatura dlje časa vztraja globoko pod lediščem, toplotna črpalka pa ne bo mogla več zanesljivo ogrevati prostorov. V takšnih razmerah se hibridna toplotna črpalka izkaže za neprecenljivo, saj ima še sistem za dogrevanje, ki omogoča zmogljivo ogrevanje s pomočjo plina, kurilnega olja ali drugega energenta. 

You may also like...