Dodatno usposabljanje po končanem vozniškem izpitu

Za vse voznike velja vozniški izpit kot nekakšen temelj znanja o vožnji. Pri mnogih ljudeh opravljanje vozniškega izpita sovpada tudi s prehodom v polnoletnost in tako pomembno vpliva na svobodno življenje, kot si ga vsi želimo. Zavedati pa se je treba, da sam opravljen vozniški izpit še ne zagotavlja popolne suverenosti pri vožnji, zato je potrebno še zlasti v prvih mesecih po končanem izpitu voziti zelo previdno in strpno. Kljub temu, da pri opravljanju za vozniški izpit kategorije B treniramo vse mogoče situacije, nas realnost lahko večkrat preseneti.

Zato je v Sloveniji od leta 2010 obvezno naknadno opravljanje posebnega tečaja – šola varne vožnje. To je skupek teoretičnih in praktičnih usposabljanj, ki se izvajajo na regijskih centrih varne vožnje pod vodstvom profesionalnih inštruktorjev. Teoretični del šole je sestavljen iz podpornih predavanj, ki udeležence podučijo o vseh niansah upravljanja z avtomobilom, ki se jih še niso naučili v avtošoli. Tu gre tako za obnašanje v določenih prometnih situacijah, kot tudi za bolj splošno vedenje o vozilu in vzdrževanju le tega. Drugi del predavanj je namenjen teoretični pripravi na praktično vožnjo v mejnih situacijah, ki se jo ponazori s pomočjo posebnih ovir in naprav na poligonu, kjer se opravlja šola varne vožnje. Za vozniški izpit kategorije B je potrebno šolo varne vožnje opraviti v roku dveh let po opravljenem vozniškem izpitu.

Tudi pri drugih vrstah vozil je potrebno opraviti šolo varne vožnje. Vozniški izpit kategorije A ima ravno tako potrditev in nadgradnjo šolanja v roku 2 let po opravljeni zadnji stopnji izpita, s katero lahko vozimo motorje neomejenih moči. Ker pa so motoristi eni izmed najbolj izpostavljenih udeležencev v prometu, se priporoča, da se že vmes izobražujejo o dodatnih voznih težavah, s katerimi se soočajo. Zato je šola varne vožnje za motoriste organizirana pogosto in namenjena tudi za bolj izkušene voznike.

You may also like...