Delitev premoženja, ločitev

Zakon se nam je spridil. Kaj bomo zdaj? Seveda, razveza se ponuja kot jasna in očitna opcija. A ko je pod vprašajem delitev premoženja, ločitev na lepem ne mika več nujno katerega od zakoncev. Gotovo obstaja nešteto primerov, pri katerih se premožnejši od obeh zakoncev enostavno ni želel strinjati z razvezo, saj mu ni dišalo, da bi moral deliti premoženje, ki je po možnosti večinoma njeno ali njegovo. A to je pač neke vrste davek, odškodnina, ki jo moramo poravnati, da se rešimo nesrečne zveze in lahko spet lažje zadihamo.

Delitev premoženje, ločitev, sodni stroški, takse, papirologija in birokracija. Nobenega laika te zadeve ne radostijo, saj nas po navadi stanejo občutno preveč časa in denarja. K sreči tu nastopijo dobri mediatorji, to je pravni strokovnjaki. Namesto nas se bodo udarili z nadležnimi sodnimi procedurami in mi se bomo potrudili le toliko, da se udeležimo sestanka, kjer se bo modro in preudarno dognalo, kako velik delež se prizna sozakoncu, torej kolikšna odškodnina se mu ali ji zdi zadostna za dolga leta, ko nas je moral(a) trpeti.

Ni da ni

Seveda pravni svetovalci ne urejajo samo delitev premoženja, ločitev in raznih drugih miškolanc poročenih, temveč imajo v malem prstu še ves spekter dodatnih področij, od zasebnih tožb pa do izterjatvenih postopkov. Odškodnina, oz. njena višina, je ponavadi premo-sorazmerna s kvaliteto pravne storitve. Z drugimi besedami: kvaliteten odvetnik ali pravni svetovalec nas bo za roko popeljal skozi težavne segmente morebitnih sodnih postopkov in bo vseskozi gledal na naš dobrobit, dočim bo slab zadeve opravil malobrižno in neučinkovito, pač po liniji najmanjšega odpora.

Skozi filme in vice smo bili izšolani, da gojimo do odvetnikov odpor in prezir, celo nezaupanje, a pod črto so ti ljudje strokovnjaki svojega področja, ki se ravnajo striktno po črki zakona. Vsekakor ne rabimo biti skeptični do najemanja pravne pomoči.

You may also like...