Aparat za vakuumiranje lahko kmalu postane vaš novi kuhinjski najboljši prijatelj

Prvo kot prvo se moramo zavedati dejstva, zakaj je vakuumiranje sploh prikladno za shranjevanje živil. Večini ljudi se to zdi samo še bolj “fancy” način zavijanja nečesa v še eno novo vrsto plastičnih vrečk, vendar moramo priznati, da so vrečke za vakuumiranje nekaj popolnoma drugega od navadnih plastičnih vrečk, saj so narejene tako kvalitetno, da so sposobne prenesti napetost, ki se razleze po površini plastike, ko nekaj vakuumsko zapakiramo, prav tako pa so vakuumske vrečke izjemno odporne in trde, kar pomeni, da se prav zlepa ne bodo strgale, kaj šele preluknjale kako drugače kot z nožem.

Celoten sistem pakiranja deluje tako, da živilo vstavimo v vrečke za vakuumiranje in nato uporabimo aparat za vakuumiranje, da iz vrečke izsesa ves zrak in zavari preostali odprti del vrečke, ter tako ustvari znotraj vrečke okolje, ki ne vsebuje prav ničesar drugega, kot samo živilo. Nobenega dodatnega zraka, nobene dodatne vlage, kar pomeni, da živilo, ki je na ta način hranjeno ne bo oksidiralo.

To, da za shranjevanje mesa ali rib v marinadi uporabimo aparat za vakuumiranje je celo bolj učinkovito, kot če bi meso le preprosto pustili v neki posodi z oljem in aromatičnimi začimbami. To, da je znotraj vrečke ustvarjen podtlak na nek način prisili, da v živilo vstopijo dodani okusi in zamenjajo mikroskopske mehurčke zraka. Seveda je to le prispodoba, ampak načeloma velja, da se mariniranje veliko bolje obnese, če ga izvajamo v okolju, ki vsebuje le meso ali zelenjavo ter dodatne sestavine, v katerih želimo živilo marinirati.

To, da so vrečke za vakumiranje vodoodporne pomaga tudi pri tem ,da uporabimo svoj aparat za vakumiranje kot dodaten pripomoček za kuhanje hrane, saj lahko tako eksperimentiramo s kuharsko tehniko sous vide, ki temelji na kuhanju živil, ki so vakuumsko pakirana pri stalni temperaturi v vodi.

You may also like...